Årets Berättare 2013

Årets berättare 2013

Årets Berättare 2013”Ett avgörande ögonblick”

Temat på 2013 års tävling i Berättarkraft stipendiet fick mig att sätta mig ned och berätta om ett av de starkaste ögonblicken i mitt liv.

Om en av de gånger som jag känt att allt jag velat ha är en paus, en stund att hämta andan, lite tid att hitta styrkan för att  orka fortsätta och varit smärtsamt medveten om att någon sådan tid inte finns.

Att skriva har alltid varit min passion och orden flöt lätt över papperet. Ögonblicket jag skulle beskriva var så klart etsat i mitt sinne att jag endast behövde låta fingrarna föra över minnet till text.  Jag skickade in mitt bidrag och ett par veckor senare fick jag det fantastiska beskedet att jag gått vidare till final! Åtta berättelser skulle nu finslipas för att sedan möta varandra framför publik och jury under Berättarfestivalen i Skellefteå. Min var en av dem.

Under en sanslöst rolig helg på Medlefors Folkhögskola fick vi professionellt stöd och utbildning i muntligt framförande och scenträning.  Att skriva är en sak men att kunna framföra den  muntligt är en helt annan! Sedan följde ett par månader då vi dagligen skulle öva på våra berättelser. Något inte alls var så enkelt. Att berätta något som står en så otroligt nära och som påverkat en så starkt är inte lätt och det krävdes flera övningar innan jag ens kunde berätta den högt för mig själv. Sedan fick skogen vara min publik, därefter familj, vänner och arbetskamrater. Jag vill nu rikta ett stort tack till alla dem som orkade lyssna på mig, igen och igen och igen.. 🙂

Tack vare er så fick jag styrka att på tävlingsdagen stå ensam på scen inför ett par hundra intresserade åhörare och en hård jury och låta min berättelse få liv. Och den kom fram. Publiken var fantastisk och ja, jag vann!

Den 18 oktober åkte jag till Skottland, Edinburgh på en resa till en europeisk berättarfestival! Helt fantastiskt! Vilka möten och underbara berättelser jag fick uppleva där.

Juryns hela motivering löd: ”För en historia som verkligen lägger sig på minnet, till en berättare som vågar variera tempo och volym, som berör oss med de bilder som skapas.För ett medryckande berättande av en duktig berättare.”

Kraften finns inom hos själva. Styrkan finns i kärleken till dem som står oss närmast. Varje ögonblick kan rymma en evighet av liv. Tack för att ni lyssnat!

Lyssna till hela berättelsen här!

Länk till Artikel om Berättarfestivalen och Årets Berättare 2013

Läs mer om Berättarkraft och Berättarfestivalen.  Kanske du blir nästa års vinnare?